Skład:
- Słód Pilzneński 2 kg
- Słód Pale Ale 2 kg
- Słód Pszeniczny 0,8 kg
- Słód Cara Blond 0,4
- Słód Biscuit 0.2 kg
- Słód Abbey 0.2 kg
- Słód Abbey 0.2 kg
- Biały cukier 0,5 kg
- Mech irlandzki ??? g (dwie małe łyżeczki)
- Mech irlandzki ??? g (dwie małe łyżeczki)
- Chmiel Hellertauer Hersbrucker 20 g
- Chmiel Magnum 10 g
- Chmiel Tradition 10 g
- Chmiel Tradition 10 g
- Drożdże WLP500 Trappist Ale
Zacieranie:
Słód wsypałem do 20 litrów wody podgrzanej do 66C. Temperatura ustaliła się na poziomie 62C.
62C -> 30 min.
72C -> 40 min.
78C -> 2 min.
Wysładzanie:
12 litrami wody o temperaturze 66C - 78C.
Chmielenie:
60' -> Tradition 10 g + Magnum 10 g
10' -> Hellertauer Hersbrucker 20 g
Dodatki:
15' -> Mech irlandzki
10' -> Biały cukier
Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 30 min.). Po wystudzeniu i przefiltrowaniu brzeczki, dolałem schłodzonej wody. W ten sposób uzyskałem 23 litry brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 15,3 BLG.
Fermentacja:
1,5 litrowy starter o ekstrakcie 10 BLG wykonałem na mieszadle magnetycznym. Przed zadaniem drożdży do schłodzonej brzeczki, pozwoliłem ogrzać im się do temperatury pokojowej.
Fermentacja burzliwa:
19C - 22C -> 10 dni
Fermentacja cicha:
19C - 21C -> 11 dni
Uwagi:
- Po 4 dniach postanowiłem zmierzyć poziom BLG w młodym piwie. Z 15,3 zeszło do ok. 6 BLG. Oczywiście próbka nie poszła do zlewu, lecz została poddana degustacji. Piwo smakuje wybornie. Coś mi się zdaje, że nie prędko rozstanę się z drożdżami płynnymi.
- Po 10 dniach od zadania drożdży poziom BLG w młodym piwie wyniósł 3. Postanowiłem przelać na cichą.
- Po 10 dniach od zadania drożdży poziom BLG w młodym piwie wyniósł 3. Postanowiłem przelać na cichą.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz