25# Belgian Pale Ale 2.0 12,5 blg

Skład:

- Słód Pale Ale 3.6 kg
- Słód Monachijski I 1 kg
- Słód Abbey Malt 0,4 kg
- Słód Caramunich II 0,2 kg
Chmiel Amarillo 60 g 
Chmiel Simcoe 60 g 
- Drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity - starter 1,5 litrowy

Dodatki:

- chlorek wapnia 15 ml

Zacieranie:

Słody wsypane do wody o temperaturze 66 C. 
64 C-> 20 min.
72 C -> 45 min. + 15 ml chlorku wapnia
78 -> 5 min.

Wysładzanie:

17 litrów wody o temperaturze 70 C - 72 C. 

Gotowanie:

Czas gotowania: 60 min.
FWH -> Simcoe 15 g
20' ->  Amarillo 20 g
0' -> Amarillo 20 g + Simcoe 20 g

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 25 litrów (korekcja wodą) brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 12,5  blg.

Fermentacja: 

Fermentacja burzliwa: start: 21.02.2015 - 28.02.2015
Drożdże zadane w temperaturze 17 C. Fermentacja w temperaturze 17 C - 21 C.
Fermentacja cicha: start: 28.02.2015 - 15.03.2015
Dodano 20 g chmielu Amarillo oraz 25 g chmielu Simcoe po 9 dniach od początku cichej fermentacji.


Butelkowanie: 15.03.2015

Zabutelkowano 44 butelki 0,5 l z dodatkiem 120 g glukozy.

Parametry piwa:
OG: 12,5 blg
FG:   4 blg
Alk:   4,4 % obj.
IBU: 26

Uwagi:


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz