Skład:
- Słód Pale Ale 3.6 kg
- Słód Monachijski I 1 kg
- Słód Abbey Malt 0,4 kg
- Słód Caramunich II 0,2 kg
- Słód Abbey Malt 0,4 kg
- Słód Caramunich II 0,2 kg
- Chmiel Amarillo 60 g
- Chmiel Simcoe 60 g
- Chmiel Simcoe 60 g
- Drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity - starter 1,5 litrowy
Dodatki:
- chlorek wapnia 15 ml
Zacieranie:
Słody wsypane do wody o temperaturze 66 C.
64 C-> 20 min.
72 C -> 45 min. + 15 ml chlorku wapnia
78 -> 5 min.
78 -> 5 min.
Wysładzanie:
17 litrów wody o temperaturze 70 C - 72 C.
Gotowanie:
Czas gotowania: 60 min.
FWH -> Simcoe 15 g
20' -> Amarillo 20 g
0' -> Amarillo 20 g + Simcoe 20 g
Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 25 litrów (korekcja wodą) brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 12,5 blg.
Fermentacja:
Fermentacja burzliwa: start: 21.02.2015 - 28.02.2015
Drożdże zadane w temperaturze 17 C. Fermentacja w temperaturze 17 C - 21 C.
Fermentacja cicha: start: 28.02.2015 - 15.03.2015
Dodano 20 g chmielu Amarillo oraz 25 g chmielu Simcoe po 9 dniach od początku cichej fermentacji.
Butelkowanie: 15.03.2015
Zabutelkowano 44 butelki 0,5 l z dodatkiem 120 g glukozy.
Parametry piwa:
OG: 12,5 blg
FG: 4 blg
Alk: 4,4 % obj.
IBU: 26
Parametry piwa:
OG: 12,5 blg
FG: 4 blg
Alk: 4,4 % obj.
IBU: 26
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz