2# Ocean India Pale Ale 15 blg

Skład:

- Słód Pale Ale 5 kg
- Słód Melanoidynowy 0,4 kg
- Słód Carapils 0,3 kg
- Chmiel Amarillo (szyszka) 50 g
- Chmiel Pacifica 50 g
- Chmiel Galaxy 45 g
- Drożdże S-04

Zacieranie:

Użyłem 3 litrów wody na 1 kilogram słodu, co w sumie dało 17 litrów wody do zasypu. 
67C -> 60 min.

Wysładzanie:

Około 15 litrów wody o temperaturze 67 C

Chmielenie:

60' -> Galaxy 45g
15' -> Pacifica 20g
1' -> Pacifica 30g
Chmielenie na zimno 10dni -> Amarillo 50 g

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 40 min.). Po ostudzeniu brzeczki dolałem schłodzonej wody aby otrzymać 15,5 blg. Wyszło 20 litrów o IBU 70.


Fermentacja:

Drożdże uprzednio poddałem rehydratyzacji w 100 ml wody o temp. 25 C.
Zrehydratyzowane drożdże dodałem bezpośrednio do fermentatora.
Fermentacja burzliwa:
19C - 21C -> 7 dni (pierwsze 24 godziny fermentacji w 26 - 28C)
Fermentacja cicha z dodatkiem chmielu:
19C - 21C -> 7 dni


Butelkowanie:

Butelkowanie z dodatkiem 160 g glukozy uprzednio rozpuszczonej we wrzątku i ostudzonej do temp. pokojowej.


Zdjęcia:


                                                



Uwagi:

Piwo swój najlepszy smak i aromat osiągnęło po ok. półtora miesiąca od zabutelkowania. W aromacie głównie nuty owoców tropikalnych, mniej cytrusowych. W smaku wyczuwalna żywiczność wraz z wyraźną nutą melanoidynową. Barwa ciemno miedziana, lekko opalizująca.

Po ponad dwóch miesiąca od zabutelkowania pojawił się wyraźny aromat rozpuszczalnikowy, który skutecznie maskuje resztę aromatów. Powodem tego zapewne była zbyt wysoka temperatura w pierwszych 24 godzinach fermentacji. Od tego momentu każde piwo fermentuje w skrzyni z zimną wodą i zamarzniętymi butelkami PET.

2 komentarze :

  1. Ciekawa etykieta. Zakochałem się w chmielach USA więc czekam na opis degustacji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za pierwszego posta. Recenzja już niedługo :)

    OdpowiedzUsuń