8# Cascadian Dark Ale 15 blg

Skład:

- Słód Pale Ale 4 kg
- Słód Monachijski 1,7 kg
- Słód Pszeniczny Czekoladowy 0.2 kg
- Słód Carapils 0,2 kg
- Palone ziarno jęczmienia 0,1 kg
- Chmiel Falconer's Flight 7 C's 65 g
- Chmiel Simcoe 65 g
- Chmiel Warrior 23 g
- Chmiel Millenium 5 g
- Drożdże Mangrove Jack's US West Coast M44

Zacieranie:

Użyłem 3,5 litra wody na 1 kilogram słodu, co w sumie dało ok. 21 litrów wody do zasypu.
63C -> 50 min.
72C -> 20 min. -> dodane słody ciemne
78C -> 5 min.

Wysładzanie:

15 litrów wody o temperaturze 72 C.

Chmielenie:

60' -> Warrior 23 g + Millenium 5 g
15' -> Simcoe 15 g + Falconer's Flight 7 C's 15 g
5' -> Simcoe 10 g + Falconer's Flight 7 C's 10 g
0' -> Simcoe 15 g + Falconer's Flight 7 C's 15 g podczas chłodzenia w 65C przez ok. 45 min
9 dni chmielenia na zimno -> Falconer's Flight 7 C's 60 g

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 35 min.). Po wystudzeniu i przefiltrowaniu brzeczki, dolałem schłodzonej wody aby otrzymać 15 blg. Wyszło ok. 25 litrów brzeczki nastawnej.

Fermentacja:

Drożdże uprzednio poddałem rehydratyzacji w 100 ml wody o temp. 20C. Uwodnione drożdże dodałem bezpośrednio do fermentatora.
Fermentacja burzliwa:
18C - 20C -> 14 dni
Fermentacja cicha:
18C - 20C -> 9 dni

Butelkowanie:

Butelkowanie 23 litrów młodego piwa z dodatkiem 165 g glukozy uprzednio rozpuszczonej we wrzątku.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz