37# Orange Choco Sweet Stout 14 blg

Skład:

Słody: 
- Pale Ale 4 kg
- Carafa III Special 0,4 kg
- Aromatic 0,25 kg
Carafa I Special 0,1 kg
Chmiel: 
- Sybilla 25 g
- Lubelski Selekt 15 g
Drożdże: 
- Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 (litrowy starter)

Dodatki:

- płatki owsiane 1 kg
- skórka z gorzkiej pomarańczy 20 g
- laktoza 0,53 kg
- skórka ze świeżej słodkiej pomarańczy 40 g (na cichą fermentację)
- pokruszone ziarna kakaowca 250 g (na cichą fermentację) 

Zacieranie:

Słody wsypane do wody (33 l) o temperaturze 68 C. 
66 C - 68 C -> 60 min.
78 C -> 5 min. 

Wysładzanie:

Bez wysładzania.

Gotowanie:

Czas gotowania: 60 min.
60' -> Sybilla 25 g
20' -> Lubelski Selekt
15' -> laktoza + skórka z gorzkiej pomarańczy

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 24 litry brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 14 blg.

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 08.11.2015 - 17.11.2015
Drożdże zadane w temperaturze 18 C.
Temperatura fermentacji 16 - 19 C
Fermentacja cicha: 17.11.2015 - 26.11.2015
Z dodatkiem 40 g skórki słodkiej pomarańczy oraz 120 g ziaren kakaowca.
21.11 - dodałem 130 g ziaren kakaowca

Butelkowanie: 26.11.2015

Z dodatkiem 100 g cukru na 22 litry piwa.
Parametry piwa:
OG: 14 blg
FG: 4,5
Alk: 4,9 %
IBU: 28

Uwagi:
- Piwo smakuje absolutnie genialnie. Okazało się, że połączenie czekolady z pomarańczom było strzałem w dziesiątkę. Piwo w smaku przypomina ciasto czekoladowe właśnie z dodatkiem skórki z pomarańczy. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz