Skład:
Słody:
- Pale Ale 4 kg
- Carafa III Special 0,4 kg
- Aromatic 0,25 kg
- Carafa I Special 0,1 kg
- Pale Ale 4 kg
- Carafa III Special 0,4 kg
- Aromatic 0,25 kg
- Carafa I Special 0,1 kg
Chmiel:
- Sybilla 25 g
- Lubelski Selekt 15 g
- Sybilla 25 g
- Lubelski Selekt 15 g
Drożdże:
- Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 (litrowy starter)
Dodatki:
- płatki owsiane 1 kg
- skórka z gorzkiej pomarańczy 20 g
- laktoza 0,53 kg
- skórka ze świeżej słodkiej pomarańczy 40 g (na cichą fermentację)
- pokruszone ziarna kakaowca 250 g (na cichą fermentację)
- skórka z gorzkiej pomarańczy 20 g
- laktoza 0,53 kg
- skórka ze świeżej słodkiej pomarańczy 40 g (na cichą fermentację)
- pokruszone ziarna kakaowca 250 g (na cichą fermentację)
Zacieranie:
Słody wsypane do wody (33 l) o temperaturze 68 C.
66 C - 68 C -> 60 min.
78 C -> 5 min.
Wysładzanie:
Bez wysładzania.
Gotowanie:
Czas gotowania: 60 min.
60' -> Sybilla 25 g
20' -> Lubelski Selekt
15' -> laktoza + skórka z gorzkiej pomarańczy
20' -> Lubelski Selekt
15' -> laktoza + skórka z gorzkiej pomarańczy
Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 24 litry brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 14 blg.
Fermentacja:
Fermentacja burzliwa: 08.11.2015 - 17.11.2015
Drożdże zadane w temperaturze 18 C.
Temperatura fermentacji 16 - 19 C
Fermentacja cicha: 17.11.2015 - 26.11.2015
Z dodatkiem 40 g skórki słodkiej pomarańczy oraz 120 g ziaren kakaowca.
21.11 - dodałem 130 g ziaren kakaowca
21.11 - dodałem 130 g ziaren kakaowca
Butelkowanie: 26.11.2015
Z dodatkiem 100 g cukru na 22 litry piwa.
Parametry piwa:
OG: 14 blg
FG: 4,5
Alk: 4,9 %
IBU: 28
OG: 14 blg
FG: 4,5
Alk: 4,9 %
IBU: 28
Uwagi:
- Piwo smakuje absolutnie genialnie. Okazało się, że połączenie czekolady z pomarańczom było strzałem w dziesiątkę. Piwo w smaku przypomina ciasto czekoladowe właśnie z dodatkiem skórki z pomarańczy.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz