13# American Wheat 2.0 11,5 blg

Skład:

- Słód Pszeniczny 2,8 kg
- Słód Pale Ale 1 kg
- Słód Crystal 30 EBC 0,5 kg
- Płatki owsiane błyskawiczne  0,3 kg
- Chmiel Magnum 15 g
- Chmiel Tradition 35 g
- Chmiel Vic Secret 17 g
- Chmiel Nelson Sauvin 30 g
- Drożdże Safale US-05

Zacieranie:

Słód wsypałem do 15 litrów wody podgrzanej do temperatury 72 C. Temperatura ustaliła się na poziomie 68 C. 
68 C -> 70 min.

Wysładzanie:

10 litrów wody o temperaturze 76C - 78C. 

Chmielenie:

60' -> Magnum 15 g
30' -> Tradition 20 g
15' -> Tradition 15 g

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 30 min.). Po wystudzeniu i przefiltrowaniu brzeczki nastawnej dolałem schłodzonej wody. W ten sposób uzyskałem 21 litrów brzeczki nastawnej o ekstrakcie 11,5 BLG. 

Fermentacja:

Drożdże przed zadaniem do brzeczki wcześnie poddane zostały rehydratyzacji.
Fermentacja burzliwa:
19 C - 20 C -> 7 dni
Fermentacja cicha:
Młode piwo zostało podzielone na dwie części po 10 litrów i przelane do dwóch osobnych pojemników.
19 C - 20 C -> 6 dni
6 dni -> Vic Secret 17 g - pojemnik nr 1
6 dni -> Nelson Sauvin 30 g - pojemnik nr 2

Butelkowanie:

130 g glukozy na 21 litrów piwa.

Uwagi:

- Pierwsza degustacja już po pięciu dniach. Piwo jeszcze nie zdążyło się dobrze nagazować. Natomiast aromat chmielowy pochodzący od chmielu Nelson Sauvin jest niesamowity. Tak jak ludzie piszą, w aromacie głównie nuty białego wina, agrestu, białych winogron. Zapowiada się ciekawe piwko.
- Piwko wyszło przegazowane. Tak twierdzą ci co próbowali oraz ja sam :)

1 komentarz :

  1. Będę dziś warzyć American Wheat na ekstraktach + płatki. Zastanawiam się właśnie nad chmieleniem i sposobem dodania płatków. Studiuję rozmaite przepisy, by sprawdzić jak robią to inni. Dzięki, za możliwość przeczytania Twoich zapisek :)

    OdpowiedzUsuń