Skład:
Słody:
- Pale Ale 10 kg
- Płatki owsiane 0,8 kg
- Special B 0,5 kg
- Pszeniczny czekoladowy 0,5 kg
- Palone ziarno jęczmienia 0,5 kg
- Czekoladowy 0,32 g
- Pale Ale 10 kg
- Płatki owsiane 0,8 kg
- Special B 0,5 kg
- Pszeniczny czekoladowy 0,5 kg
- Palone ziarno jęczmienia 0,5 kg
- Czekoladowy 0,32 g
Chmiel:
- Magnum 100 g
- Tradition 50 g
- Magnum 100 g
- Tradition 50 g
Drożdże:
- S-04 dwie saszetki
Dodatki:
- Porto Ruby Quinta de MARROCOS 0,75 l (cała butelka)
- cukier biały (zwykły) 0,5 kg
- cukier Muscovado 0,5 kg
Zacieranie:
Słody wsypane do wody o temperaturze 72 C.
68 C -> 90 min.
76 C -> 1 min.
Wysładzanie:
6 litrów wody o temperaturze 70 C - 73 C. Odebrałem 27 - 28 litrów brzeczki przedniej.
Gotowanie:
Czas gotowania: 120 min.
90' -> Magnum 100 g
20' -> Tradition 30 g
15' -> porto
10' -> rozpuszczony cukier (zwykły wraz z Muscovado)
5' -> Tradition 20 g
20' -> Tradition 30 g
15' -> porto
10' -> rozpuszczony cukier (zwykły wraz z Muscovado)
5' -> Tradition 20 g
Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 22 litry brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 32 blg.
Fermentacja:
Fermentacja burzliwa: 13.09.2015 - 26.09.2015
Drożdże zadane w temperaturze 19 C.
Fermentacja w temp. 16 C - 20 C
Drożdże zadane w temperaturze 19 C.
Fermentacja w temp. 16 C - 20 C
Fermentacja cicha: 26.09.2015 - 10.10.2015
Dodałem uwodnione drożdże szampańskie żeby zwiększyć odfermentowanie piwa.Butelkowanie: 10.10.2015
Z dodatkiem 100 g glukozy oraz dwóch łyżek świeżej gęstwy.
Parametry piwa:
OG: 32 blg
FG: 11 blg
Alk: 11
IBU: 73
OG: 32 blg
FG: 11 blg
Alk: 11
IBU: 73
Uwagi:
- Piwo odfermentował do 11 blg. Trochę za płytko. Mam nadzieję, że drożdże szampańskie zrobią to co do nich należy. W smaku piwo bardzo dobre. Wyczuwalny alkohol, ale to normalne przy takiej gęstości. Z czasem się ułoży.
- Piwo odfermentował do 11 blg. Trochę za płytko. Mam nadzieję, że drożdże szampańskie zrobią to co do nich należy. W smaku piwo bardzo dobre. Wyczuwalny alkohol, ale to normalne przy takiej gęstości. Z czasem się ułoży.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz