35# Porto Imperial Stout 32 blg

Skład:

Słody: 
- Pale Ale 10 kg
- Płatki owsiane  0,8 kg
- Special B 0,5 kg
- Pszeniczny czekoladowy 0,5 kg
- Palone ziarno jęczmienia 0,5 kg
- Czekoladowy 0,32 g
Chmiel: 
- Magnum 100 g
- Tradition 50 g
Drożdże: 
- S-04 dwie saszetki

Dodatki:

- Porto Ruby Quinta de MARROCOS 0,75 l (cała butelka)
- cukier biały (zwykły) 0,5 kg 
- cukier Muscovado 0,5 kg 

Zacieranie:

Słody wsypane do wody o temperaturze 72 C. 
68 C -> 90 min.
76 C -> 1 min. 

Wysładzanie:

6 litrów wody o temperaturze 70 C - 73 C. Odebrałem 27 - 28 litrów brzeczki przedniej.

Gotowanie:

Czas gotowania: 120 min.
90' -> Magnum 100 g
20' -> Tradition 30 g
15' -> porto
10' -> rozpuszczony cukier (zwykły wraz z Muscovado)
5' -> Tradition 20 g

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 22 litry brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 32  blg.

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 13.09.2015 - 26.09.2015
Drożdże zadane w temperaturze 19 C.
Fermentacja w temp. 16 C - 20 C
Fermentacja cicha: 26.09.2015 - 10.10.2015
Dodałem uwodnione drożdże szampańskie żeby zwiększyć odfermentowanie piwa.

Butelkowanie: 10.10.2015

Z dodatkiem 100 g glukozy oraz dwóch łyżek świeżej gęstwy.

Parametry piwa:
OG: 32 blg
FG: 11 blg
Alk: 11
IBU: 73

Uwagi:
- Piwo odfermentował do 11 blg. Trochę za płytko. Mam nadzieję, że drożdże szampańskie zrobią to co do nich należy. W smaku piwo bardzo dobre. Wyczuwalny alkohol, ale to normalne przy takiej gęstości. Z czasem się ułoży.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz