38# Bourbon Vanilla Imperial Porter 19,5 blg

Skład:

Słody: 
- Pale Ale 6 kg
- Monachijski 1,3 kg
- Carafa I Special 0,3 kg
- Karmelowy 150 EBC 0,28 kg
- Special B 0,24 kg
Carafa III Special 0,1 kg
Chmiel: 
- Sybilla 40 g
- Lubelski Selekt 20 g
Drożdże: 
- Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 (gęstwa po Orange Choco Sweet Stout 14 blg)

Dodatki:

- płatki owsiane 0,4 kg
- płatki jęczmienne 0,4 kg
- Jim Beam Black 400 ml
- laska wanilii (dwie sztuki)

Zacieranie:

Słody wsypane do wody (37 l) o temperaturze 65 C. 
64 C - 63 C -> 60 min.
72 C -> 20 min.
76 C -> 5 min. 

Wysładzanie:

Bez wysładzania.

Gotowanie:

Czas gotowania: 90 min.
60' -> Sybilla
10' -> Lubelski Selekt

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 22 litry brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 19,5 blg.

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 22.11.2015 - 
Drożdże zadane w temperaturze 20 C.

Fermentacja cicha: 02.12.2015
Z dodatkiem wanilii, 10 - 14 dni


Butelkowanie: 

Z dodatkiem 400 ml burbonu Jim Beam

Parametry piwa:
OG: 19,5 blg
FG: 4 blg
Alk: 8%
IBU: 36

Uwagi:

3 komentarze :

  1. Podzielisz się wrażeniami po degustacji tego portera, jakieś uwagi lub propozycje zmian? Mam chęć uwarzyć wg. Twojej receptury. Z góry dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, sorki że tak późno.
    Piwo wyszło genialne. Na dzień dzisiejszy nic bym nie zmieniał.
    No może zwiększył ilość burbonu do 500 ml:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej, mógłbyś zdradzić w jaki dokładnie sposób dodałeś laski wanillii na cichą? Jest kilka wersji, ja nigdy nie miałem z żadną do czynienia więc chciałbym się zdać na Ciebie skoro piwo wyszło dobre :) I druga sprawa, czy wybór konkretnie JB był czymś podyktowany czy nie wdając się w szczegóły był to przypadek i równie dobrze można dodać inny burbon? To można ostatnia kwestia - fermentowałeś w 20st.C jak dobrze rozumiem czy taka była temperatura brzeczki i potem zostawiłeś ją samej sobie? Dzięki wielkie!

    OdpowiedzUsuń