Skład:
- Słód Pszeniczny 2 kg
- Słód Pilzneński 1,8 kg
- Słód Pszeniczny 1 kg
- Słód Pszeniczny Czekoladowy 0,5 kg
- Słód Pszeniczny Czekoladowy 0,5 kg
- Słód Caramunich I 0,25 kg
- Chmiel Sybilla 15 g
- Drożdże WLP300 (drugie pokolenie)
Dodatki:
- pożywka dla drożdży Wyeast 4 g
- chlorek wapnia 33% 10 ml
Zacieranie:
Słody wsypane do wody o temp. 48 C.
45 C-> 15 min.
50 C -> 15 min.
64 C -> 40 min.
73 C -> 40 min. -> dodałem dwa litry wody z wyekstrahowanych 250 g słodu Pszenicznego Czekoladowego. Druga połowa od początku zacierania.
76 C -> 5 min.
73 C -> 40 min. -> dodałem dwa litry wody z wyekstrahowanych 250 g słodu Pszenicznego Czekoladowego. Druga połowa od początku zacierania.
76 C -> 5 min.
Wysładzanie:
12 litrów wody o temperaturze 70 C.
Gotowanie:
Czas gotowania: 80 min. Przed zagotowaniem 10 ml chlorku wapnia.
80' -> Magnum 15 g FWH
15' -> pożywka dla drożdży + mech irlandzki
Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 35 min.). Po wystudzeniu i przefiltrowaniu brzeczki nastawnej dolałem 5 l wody z Biedronki. W ten sposób uzyskałem 23 litry brzeczki nastawnej o ekstrakcie 11,7 BLG.
Fermentacja:
Drożdże zadane do brzeczki o temp. 20 C.
Fermentacja burzliwa 6.10 - 19.10.2014:
Temperatura stopniowo podnoszona do 24 C.
Fermentacja cicha:
brak
Butelkowanie 19.09.2014 r:
Piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 160 g glukozy.Uwagi:
- Niestety nie jestem do końca zadowolony z efektów końcowych. Maił być banan w czekoladzie, a wyszły lekkie goździki w kawie :) Charakterystycznego aromatu bananów niestety próżno szukać. Pierwsze piwo na WLP300 również nie posiadało aromatu charakterystycznego dla piw pszenicznych. Czyżby wina drożdży?
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz