15# American Brett Pale Ale 14,2 blg

Skład:

- Słód Pale Ale Golden Promise 5 kg
- Płatki owsiane 0,6 kg
- Słód Crystal 160 EBC 0,3 kg
- Chmiel Cascade DE  70 g
- Chmiel Galaxy 40 g
- Chmiel Chinook 40 g
- Drożdże WLP644 Brettanomyces Bruxellensis Trois (starter 1,5 l). Pierwsze pokolenie.

Dodatki:

- mech irlandzki (mała łyżeczka)

Zacieranie:

Słód wsypałem do 19 litrów wody podgrzanej do 68C. Temperatura ustaliła się na poziomie 64C. Podgrzałem do 68C. 
68C - 66C -> 60 min.
76C -> 5 min.

Wysładzanie:

10 litrów wody o temperaturze 66C - 78C. 

Chmielenie:

60' -> Chinook 20 g
15' -> po 10 g Cascade DE oraz Galaxy
5' -> po 10 g Cascade DE oraz Galaxy
0' -> 20 g Cascade DE oraz 10 g Chinook


Dodatki:

10' -> Mech irlandzki

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 35 min.). Po wystudzeniu i przefiltrowaniu brzeczki dolałem schłodzonej wody. W ten sposób uzyskałem 25 litrów brzeczki nastawnej o ekstrakcie 14,2 blg. 

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa:
22C - 23C -> 9 dni
Fermentacja cicha:
14C - 16C -> 6 dni.
Chmielenie na zimno:
6 dni -> po 20 g Amarillo i Nelson Sauvin oraz po 10 g Citra i Mosaic. 
3 dni -> po 20 g Chinook oraz Cascade DE

Butelkowanie:


Uwagi:

- 30.06.2014. Piwko zlane na cichą fermentację. Odfermentowało z 14,2 do 3 blg. Niezły wynik.
- 1.07.2014. Do piwka na cichą powędrowało 60 g chmielu. Jakich? Patrz wyżej. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz