14# Belgian Black IPA 16 blg

Skład:

- Słód Pale Ale 5 kg
- Słód Carafa II Special 0,5 kg
- Słód Crystal 150 EBC 0,5 kg
Słód Victory  0,3 kg
- Chmiel Iunga  60 g
- Chmiel CTZ 45 g
- Chmiel Galaxy 45 g
- Drożdże WLP500 Trappist Ale (cała gęstwa (uprzednio przemyta) po Belgian Dubbel IPA. Trzecie pokolenie.)

Dodatki:

- cukier biały 0,25 kg
- mech irlandzki (dwie małe łyżeczki)

Zacieranie:

Słód wsypałem do 20 litrów wody podgrzanej do 67 C. Temperatura ustaliła się na poziomie 64 C. 
64C -> 50 min.
72C -> 15 min. -> podgrzewając zacier do wygrzewu, dodałem słód Carafa II Special
78C -> 5 min.

Wysładzanie:

15 litrami wody o temperaturze 76C - 78C. 

Chmielenie:

60' -> Iunga 40 g
30' -> Iunga 20 g
0' -> CTZ 20 g oraz Galaxy 20 g

Dodatki:

10' -> Mech irlandzki
10' -> cukier biały

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 30 min.). Po wystudzeniu i przefiltrowaniu brzeczki dolałem schłodzonej wody. W ten sposób uzyskałem 23 litry brzeczki nastawnej o ekstrakcie 16 blg. 

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa:
19C - 21C -> 14 dni
Fermentacja cicha:
19C - 20C -> 8 dni. Piwo zostanie przelane do dwóch mniejszych fermentorów (po 10 litrów do każdego). Do jednego trafi 33 g chmielu CTZ, do drugiego 28 g Galaxy.

Butelkowanie:

Piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 60 g glukozy na każde 10 litrów piwa. 

Uwagi:

Okazało się, że to 60 g glukozy na każde 10 l piwa to za dużo. Piwko jest przegazowane. Podczas otwierania wychodzi z butelki. Od tej warki zaczynam systematycznie używać tak zwanego "kalkulatora nagazowania".

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz