Skład:
- Słód Pale Ale Maris Otter 5 kg
- Chmiel Simcoe 300 g
- Drożdże Danstar Nottingham
Dodatki:
- kwas fosforowy 75% 10 ml
- gips piwowarski 4 g
- mech irlandzki dwie małe łyżeczki- cukier 300 g
Zacieranie:
Do 17 litrów wody do zacierania dodałem 10 ml. kwasu fosforowego oraz 4 g gipsu piwowarskiego. Słody wsypane do wody o temperaturze 72 C.
66 C - 68 C-> 70 min.
76 -> 5 min.
Wysładzanie:
14 litrów wody o temperaturze 70 C - 72 C. Odebrałem 24 - 25 litrów brzeczki przedniej.
Gotowanie:
Czas gotowania: 60 min.
60' -> Simcoe 50 g
10' -> mech irlandzki
10' -> mech irlandzki
0' -> Simcoe 50 g + cukier
Whirpool w 64 C - 66 C 45' -> Simcoe 100 g
Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 21 litrów (korekcja wodą) brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 13,5 blg.
Fermentacja:
Fermentacja burzliwa:18.04.2015 - 27.04.2015
Drożdże zadane w temperaturze 18 C. Fermentacja w temperaturze 17 C - 22 C (pod koniec fermentacji)
Fermentacja cicha: 27.04.2015 - 11.05.2015
Od początku z dodatkiem 50 g chmielu Simcoe.
Po pięciu dniach do wiadra trafiło kolejne 50 g chmielu Simcoe.Butelkowanie: 11.05.2015
34 butelki 0.5 zostały zabutelkowane z dodatkiem 90 g glukozy.
Parametry piwa:
OG: 13,5 blg
FG: 3 blg
Alk: 5,4 obj.
IBU: 61
Parametry piwa:
OG: 13,5 blg
FG: 3 blg
Alk: 5,4 obj.
IBU: 61
Uwagi:
- Pierwsze degustacje za pasem. Piwo jeszcze słabo nagazowane ale aromat i smak są powalające. Nie chcę się przechwalać, ale jest to chyba najlepsze APA jakie do tej pory piłem. Bardzo intensywny aromat cytrusów. Nie owoce tropikalne; cytrusy :). W smaku podobnie, plus bardzo delikatna żywiczność (spodziewałem się większej). Piwo jest bardzo orzeźwiające, super pijalne. Goryczka niezalegająca, bardzo przyjemna. Przy tym piwie utwierdziłem się w przekonaniu, że Simcoe to jedna z najlepszych odmian chmielu dostępnych na rynku.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz