28# Smoked Rye Tripel 18,8 blg

Skład:

- Słód Pale Ale 5 kg
- Słód Wędzony 1 kg CastleMalting
- Słód Żytni 1 kg
- Chmiel Sybilla  40 g
- Chmiel Magnum 20 g
- Drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity - gęstwa po Belgian Blond 16,1 blg (II zbiór)

Dodatki:

- cukier biały 0,7 kg
- mech irlandzki (dwie małe łyżeczki)
- chlorek wapnia 4 ml -> do wody do zacierania
- kwas fosforowy 8 ml -> do wody do zacierania
- pożywka 3 g

Zacieranie

Słód Żytni wsypałem do 23 litrów wody podgrzanej do 37 C. Temperatura ustaliła się na poziomie 36 C. 
36 C -> 20 min.
64 C - 65 C -> 60 min. -> dodana reszta słodów, pH zacieru 5,2 - 5,5
72 C -> 15 min. 
77 C -> 5 min.

Wysładzanie:

15 litrów wody o temperaturze 76 C - 78 C. 

Gotowanie 90 min.:

60' -> Magnum 20 g
20' -> Sybilla 20 g
15' -> pożywka + mech irlandzki + cukier
0' -> Sybilla 20 g

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 30 min.). Uzyskałem 24 litry brzeczki nastawnej (korekcja wodą) o ekstrakcie 18,8 blg. 

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 28.03.2015 - 07.04.2015
Drożdże zadane w temp. 18 C. Temperatura stopniowo podnoszona do 25 C.
Fermentacja cicha: 07.04.2015 - 16.04.2015
W temperaturze pokojowej.

Butelkowanie16.04.2015

23 butelki 0,5 l zabutelkowane z dodatkiem 140 g glukozy.

Parametry piwa:
OG: 18,8 blg
FG: 3 blg
Alk: 8,1 % obj.
IBU: 32

Uwagi:

- Podczas butelkowania spróbowałem troszkę młodego piwa. Jest aromat wędzony. W smaku również występuje subtelna wędzonka. Bardzo przyjemna, nienachalna. Super komponuje się z aromatem/smakiem pochodzącym od drożdży belgijskich. Zamierzony efekt został osiągnięty. Dodatkowo słód żytni wprowadził lekko ziemisty posmak. Również bardzo przyjemny. Póki co z piwa jestem zadowolony. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz