16# German Hop Weizen 13 blg

Skład:

- Słód Pszeniczny 2,7 kg
- Płatki Pilzneński 2 kg
- Słód Crystal 160 EBC 0,1 kg
- Słód Zakwaszający 0,1 kg
- Chmiel Sybilla  20 g
- Chmiel Cascade DE 40 g
- Chmiel TNT 40 g
- Drożdże WLP300 Hefeweizen. Starter 1,2 l

Dodatki:

- pożywka dla drożdży Wyeast 4 g
- chlorek wapnia 33% 10 ml

Zacieranie:

Od początku podgrzewania wody wsypałem 100 g słodu zakwaszającego. 
Resztę słodu wsypałem do 15 litrów wody podgrzanej do 48C. Temperatura ustaliła się na poziomie 46 C. 
46 C -> 10 min. -> pH 5,4 do 5,5 
55 C -> 15 min.
64 C -> 30 min.
72 C -> 40 min. 

Wysładzanie:

10 litrów wody o temperaturze 66C - 78C. 

Gotowanie:

Czas gotowania: 80 min. Przed zagotowaniem 10 ml chlorku wapnia.
40' -> Sybilla 20 g
20' -> Cascade DE 10 g
15' -> pożywka dla drożdży
5' -> TNT 10 g
0' -> po 10 g Cascade DE oraz TNT

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 35 min.). Po wystudzeniu i przefiltrowaniu brzeczki nastawnej dolałem 5 l wody z Biedronki. W ten sposób uzyskałem 24 litry brzeczki nastawnej o ekstrakcie 13 BLG. 

Fermentacja:

Starter został zadany do brzeczki o temp. 24 C.
Fermentacja burzliwa:
25 C (pierwszy dzień) -> 21 C (kolejne dni) -> 26 C (dwa ostatnie dni)  -> 9 dni
Fermentacja cicha:
21 C -> 6 dni.
Chmielenie na zimno:
6 dni po 20 g TNT oraz Cascade DE

Butelkowanie:


Uwagi:


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz