40# Habanero Imperial Stout 26,1 blg

Skład:

Słody: 
- Pale Ale 7 kg
- Monachijski I 2 kg
- Płatki owsiane błyskawiczne 1,2 kg
- Jęczmień palony 1 kg
- Pszeniczny czekoladowy 0,8 kg
- Caramunich II 0,5 kg
- Caraaroma II 0,5 kg
Chmiel: 
- Magnum 100 g
Drożdże: 
- Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 (gęstwa po Double Black Rye IPA 19,2 blg)

Dodatki:

- cukier 1 kg
- chlorek wapnia 5 ml, do zacierania
- papryczka Habanero, ok 40 g na cichą fermentację
- cynamon, 3 sztuki na cichą fermentację
- wanilia bourbon, 3 laski na cichą fermentację
- Jim Beam Black 375 ml

Zacieranie:

W 38 litrach wody: 
63 C - 64 C -> 70 min.
72 C -> 20 min. 
78 C -> 5 min.  

Wysładzanie:

8 litrów wody

Gotowanie:

Czas gotowania: 120 min.
60' -> Magnum + cukier

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 22 litry brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 26,1 blg.

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 30.12.2015 - 9.02.2016
Drożdże zadane w temperaturze 18 C.
Fermentacja w temperaturze 18 C - 23 C
Fermentacja cicha: 9.02.2016 - 9.03.2016
W temperaturze pokojowej 21 C - 22 C

Butelkowanie: 9.03.2016

Z dodatkiem 100 g cukru oraz połowy saszetki suchych drożdży (uwodnione)

Parametry piwa:
OG: 26,1 blg
FG: 7 blg
Alk: 10 %
IBU: 68

Uwagi:

1 komentarz :