Skład:
Słody:
- Red X 6 kg
- Red X 6 kg
Chmiel:
- Iunga 20 g
- Nelson Sauvin 50 g
Drożdże:
- The Yeast Bay Saison Blend (gęstwa po warce #41)
Dodatki:
- cukier 300 g
- gips piwowarski
- płatki bourbon 50 g
- gips piwowarski
- płatki bourbon 50 g
Zacieranie:
W 35 litrach wody:
63 C - 64 C -> 60 min.
76 C -> 5 min.
76 C -> 5 min.
Wysładzanie:
Bez wysładzania
Gotowanie:
Czas gotowania: 60 min.
60' -> Iunga 20 g + cukier
5' -> Nelson Sauvin 20 g
0' -> Nelson Sauvin 30 g
5' -> Nelson Sauvin 20 g
0' -> Nelson Sauvin 30 g
Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 22 litry brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 13,9 blg.
Fermentacja:
Fermentacja burzliwa: 26.03.2016 - 13.04.2016
Drożdże zadane w temperaturze 18 C.
Fermentacja burzliwa w temperaturze 18 C - 23 C
Fermentacja burzliwa w temperaturze 18 C - 23 C
Fermentacja cicha: 13.04.2016
Na cichą dodałem:
- płatki bourbon 50 g
- chmiel Nelson Sauvin 50 g (18.04)
- płatki bourbon 50 g
- chmiel Nelson Sauvin 50 g (18.04)
Butelkowanie:
Parametry piwa:
OG: 13,9 blg
FG:
Alk:
IBU: 28
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz