42# Bourbon Hoppy Red Saison 13,9 blg

Skład:

Słody: 
- Red X 6 kg
Chmiel: 
- Iunga 20 g
- Nelson Sauvin 50 g
Drożdże: 
- The Yeast Bay Saison Blend (gęstwa po warce #41)

Dodatki:

- cukier 300 g
- gips piwowarski
- płatki bourbon 50 g

Zacieranie:

W 35 litrach wody: 
63 C - 64 C -> 60 min.
76 C -> 5 min.  

Wysładzanie:

Bez wysładzania

Gotowanie:

Czas gotowania: 60 min.
60' -> Iunga 20 g + cukier
5' -> Nelson Sauvin 20 g
0' -> Nelson Sauvin 30 g

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 22 litry brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 13,9 blg.

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 26.03.2016 - 13.04.2016
Drożdże zadane w temperaturze 18 C.
Fermentacja burzliwa w temperaturze 18 C - 23 C

Fermentacja cicha: 13.04.2016
Na cichą dodałem:
- płatki bourbon 50 g
- chmiel Nelson Sauvin 50 g (18.04)

Butelkowanie:



Parametry piwa:
OG: 13,9 blg
FG: 
Alk: 
IBU: 28

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz