23# Imperial Hoppy Brown Ale 18,7 blg

Skład:

- Słód Pilzneński 5 kg
- Słód Monachijski I 1 kg
- Słód Pszeniczny 1 kg
- Słód Caraaroma 0,5 kg
- Słód Carafa I Special 0,2 kg
Chmiel Galaxy 140 g (w tym 60 g na cichą fermentację)
- Chmiel Chinook 60 g
- Drożdże Wyeast 1469 West Yorkshire Ale - trzeci zbiór

Dodatki:

- chlorek wapnia 15 ml od początku gotowania
- mech irlandzki -> 15 min
- cukier zwykły 0,4 kg -> 10 min
- pożywka dla drożdży 5 g -> 10 min

Zacieranie:

Słody wsypane do wody o temperaturze 70 C.
68 C-> 60 min
76 C -> 5 min.

Wysładzanie:

15 litrów wody o temperaturze 70 C - 72 C. 

Gotowanie:

Czas gotowania: 90 min. 
90' -> Chinook 30 g + Galaxy 20 g
30' ->  Chinook 30 g
0' -> Galaxy 60 g

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 25 litrów (korekcja wodą) brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 18,7  BLG.

Fermentacja: 

Fermentacja burzliwa: start: 10.01.2015 - 21.01.2015 
Drożdże zadane w temperaturze 15 C. Fermentacja w temp. 17 C - 21 C
Fermentacja cicha: start: 21.01.2015 - 1.02.2015
Z dodatkiem 60 g chmielu Galaxy od początku cichej fermentacji.



Butelkowanie: 

Z dodatkiem 90 g glukozy.

Parametry piwa:
OG: 18,7 blg
FG: 5 blg
Alk: 7 % obj.
IBU: 70

Uwagi:

12.02.2015 - pierwsza degustacja. Na pewno piwo jest brown. Pierwszy cel osiągnięty.
Po drugie zdecydowanie jest "Hoppy". Piwo ma bardzo intensywny aromat oraz smak chmielowy. W aromacie przeważają nuty żywiczne. W smaku podobnie z dodatkiem owoców tropikalnych. Pod koniec pozostaje lekki posmak czekoladowy oraz kawowy. 
Piwo zdecydowanie dla hop head'ów. Goryczka jest na wysokim poziomie lecz fajnie kontrowana przez słodycz piwa. Piwo nie jest wytrawne. Pełne w smaku.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz