19# Funky Nelson AIPA 14,6 blg

Skład:

- Słód Pilzneński 4,1 kg
- Słód Pszeniczny 0,6 kg
- Słód Monachijski I 0,5 kg
- Cukier (zwykły) 0,25 kg
- Słód Victory 0,23 kg
- Chmiel Nelson Sauvin 200 g (szyszka, zbiór 2014 r.)
Chmiel Chinook 30 g 
- Drożdże WLP644 (trzecie pokolenie). Rozbujane na mieszadle

Dodatki:

- pożywka dla drożdży Wyeast 4 g
- gips piwowarski 12 g
- mech irlandzki 5 g

Zacieranie:

Słody wsypane do wody o temp. 68 C. Do zacieru dodałem 6 g gipsu piwowarskiego: 
64 C-> 60 min. 
73 C -> 15 min.
76 C -> 5 min.

Wysładzanie:

12 litrów wody o temperaturze 70 C. 

Gotowanie:

Czas gotowania: 80 min. Do gotowania dodałem 6 g gipsu piwowarskiego
80' -> Chinook 30 g FWH
15' -> Nelson Sauvin 25 g + pożywka dla drożdży + mech irlandzki 
10' -> Nelson Sauvin 25 g + cukier
5' -> Nelson Sauvin 25 g
1' -> Nelson Sauvin 25 g

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 35 min.). Po wystudzeniu i przefiltrowaniu brzeczki dolałem 6 l wody z Biedronki. W ten sposób uzyskałem 24 litry brzeczki nastawnej o ekstrakcie 15,2 BLG.

Fermentacja: 04.10.2014

Drożdże zadane do brzeczki o temp. 20 C.
Fermentacja burzliwa: 10 dni.
Temperatura stopniowo podnoszona z 19 C do 24 C
Fermentacja cicha:7 dni, zeszło do 2,7 BLG
Dodano 100 g chmielu Nelson Sauvin w szyszce (zbiór 2014 r.)

Butelkowanie: 20.10.2014 r.

23 litry młodego piwa zabutelkowane z dodatkiem 100 g glukozy. 


Uwagi:

- Po trzech dniach pierwsza degustacja. Aromat i smak genialny. Nelson zdominował cały profil piwa. Taki był zamiar.
- Kolejna degustacja po dwóch tygodniach od zabutelkowania. Wysycenie średnie, takie jakie lubię. Aromat BARDZO MOCNO owocowy. Głównie melon, ananas plus winogrona od Nelsona. Drożdże nadały piwu mocno owocowy profil smakowy. Tak owocowej IPA jeszcze nigdy nie piłem :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz