39# Imperial Black Rye IPA 19,2 blg

Skład:

Słody: 
- Pilzneński (Bestmalz) 6 kg
- Żytni 1,5 kg
- Monachijski 15 EBC 1,45 kg
- Carafa III Special 0,4 kg
Chmiel: 
- Chinook 100 g
- Simcoe 100 g
- Citra 100 g
- Centennial 100 g
Drożdże: 
- Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 (gęstwa po Bourbon Vanilla Imperial porter 19,5 blg)

Dodatki:

- cukier 0,45 kg, od początku gotowania
- gips piwowarski 5 g, do zacierania
- kwas fosforowy 75% 7 ml, do zacierania
- ekstrakt barwiący WES 9000 EBC, duża łyżka

Zacieranie:

W 39 litrach wody: 
38 - 36 C -> 20 min. -> wsypany słód żytni, przerwa beta-glukanowa
64 C -> 50 min.
72 C -> 20 min. -> wsypany słód Carafa III Special
78 C -> 5 min.  

Wysładzanie:

Bez wysładzania.

Gotowanie:

Czas gotowania: 90 min.
60' -> Chinook 80 g
10' -> Centennial 20 g
5' -> Simcoe 30 g 
0' -> Chinook 20 g, Citra 30 g, Centennial 30 g

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 20 litrów brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 19,2 blg.

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 12.12.2015 - 20.12.2015
Drożdże zadane w temperaturze 20 C.
Temperatura fermentacji 16 C - 20 C

Fermentacja cicha: 20.12.2015 - 13.01.2016
Chmielenie na zimno:
Pierwsza dawka chmielu: Simcoe 30 g, Centennial 30 g, Citra 30 g
Druga dawka chmielu: Simcoe 30 g, Centennial 40 g, Citra 30 g

Butelkowanie: 13.01.2016

Z dodatkiem 100 g cukru.

Parametry piwa:
OG: 19,2 blg
FG:
Alk:
IBU: 83

Uwagi:

2 komentarze :