36# Flanders Red Ale 15,3 blg

Skład:

Słody: 
- Wiedeński 3 kg
- Monachijski 2 kg
- Pale Ale 0,88 kg
- Zakwaszający 0,5 kg
- Aromatic 0,25 kg
- Caramunich II 0,25 g
- Special B 0,25 g
Chmiel: 
- Sybilla 15 g
Drożdże: 
- WLP653 Brettanomyces Lambicus
- Morpheus 

Dodatki:

- Czerwone wino Mala Vida 0,75 l (Hiszpania)

Zacieranie:

Słody wsypane do wody (36 l) o temperaturze 72 C. 
68 C -> 60 min.
76 C -> 5 min. 

Wysładzanie:

Bez wysładzania.

Gotowanie:

Czas gotowania: 90 min.
60' -> Sybilla 15 g
15' -> czerwone wino

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 23 litry brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 15,3  blg.

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 19.09.2015 - 03.10.2015
Drożdże zadane w temperaturze 19 C.
Fermentacja w temp. 18 C - 22 C
Fermentacja cicha:  03.10.2015 - 
05.11.2015 - dodałem 50 g płatków dębowych francuskich średnio przypalanych.


Butelkowanie: 



Parametry piwa:
OG: 15,3 blg
FG:
Alk:
IBU: 14

Uwagi:

2 komentarze :