Skład:
Słody:
- Wiedeński 3 kg
- Monachijski 2 kg
- Pale Ale 0,88 kg
- Zakwaszający 0,5 kg
- Aromatic 0,25 kg
- Caramunich II 0,25 g
- Special B 0,25 g
- Wiedeński 3 kg
- Monachijski 2 kg
- Pale Ale 0,88 kg
- Zakwaszający 0,5 kg
- Aromatic 0,25 kg
- Caramunich II 0,25 g
- Special B 0,25 g
Chmiel:
- Sybilla 15 g
- Sybilla 15 g
Drożdże:
- WLP653 Brettanomyces Lambicus
- Morpheus
- Morpheus
Dodatki:
- Czerwone wino Mala Vida 0,75 l (Hiszpania)
Zacieranie:
Słody wsypane do wody (36 l) o temperaturze 72 C.
68 C -> 60 min.
76 C -> 5 min.
Wysładzanie:
Bez wysładzania.
Gotowanie:
Czas gotowania: 90 min.
60' -> Sybilla 15 g
15' -> czerwone wino
15' -> czerwone wino
Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 23 litry brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 15,3 blg.
Fermentacja:
Fermentacja burzliwa: 19.09.2015 - 03.10.2015
Drożdże zadane w temperaturze 19 C.
Fermentacja w temp. 18 C - 22 C
Drożdże zadane w temperaturze 19 C.
Fermentacja w temp. 18 C - 22 C
Fermentacja cicha: 03.10.2015 -
05.11.2015 - dodałem 50 g płatków dębowych francuskich średnio przypalanych.
05.11.2015 - dodałem 50 g płatków dębowych francuskich średnio przypalanych.
Butelkowanie:
Parametry piwa:
OG: 15,3 blg
FG:
Alk:
IBU: 14
OG: 15,3 blg
FG:
Alk:
IBU: 14
Uwagi:
Na jakim etapie zostało dodane te 750ml czerwonego wina?
OdpowiedzUsuńPodczas gotowania
Usuń