10# Imperial India Pale Ale 19 blg

Skład:

- Słód Pilzneński 5,4 kg
- Słód Monachijski 25 EBC 0,7 kg
- Słód Pale Ale  0,5 kg 

- Słód Carapils 0,2 kg
- Chmiel Centennial 80 g
- Chmiel Simcoe 105 g
- Chmiel Millenium 15 g
- Chmiel Warrior 55 g
Chmiel Amarillo 80 g
- Mech irlandzki
- Cukier trzcinowy Dry Demerara 0,5 kg
- Cukier brązowy 0,1 kg
- Drożdże US-05 (dwie saszetki)

Zacieranie:

Użyłem 3,2 litra wody na 1 kilogram słodu, co w sumie dało ok. 21 litrów wody do zasypu.

55C słody wsypane. Temperatura ustaliła się na poziomie 51C - 52C. Zacząłem podgrzewać do 65C przez 16 minut.
63C - 65C -> 50 min.
podgrzewam do 72C przez 11 min,
72C -> 15 min.
podgrzewam do 77 przez 9 min.
77C -> 5 min.

Wysładzanie:

10 litrów wody o temperaturze 65 C - 75 C.

Chmielenie: 

Gotowanie brzeczki przez 70 min.:
30' -> Millenium 15 g oraz Warrior 55 g (na goryczkę)
20' -> Simcoe 25 g
15' -> Mech irlandzki (mała łyżeczka)
10' -> Cukier trzcinowy oraz cukier brązowy

Schłodzenie brzeczki do 75C (hop stand):
30' -> Amarillo 30 g, Simcoe 30 g, Centennial 30 g

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok. 35 min.) do 20 C. Po wystudzeniu i przefiltrowaniu brzeczki , dolałem schłodzonej wody aby otrzymać 19 blg. Wyszło 21 litrów brzeczki nastawnej.

Fermentacja:

Drożdże (dwie saszetki) uprzednio poddałem rehydratyzacji w 220 ml wody o temperaturze ok. 30C. Uwodnione drożdże dodałem bezpośrednio do fermentatora uprzednio napowietrzając brzeczkę.
Fermentacja burzliwa:
17C - 18C, ostatnie dwa dni 20C -> 9 dni
Fermentacja cicha:
16C -> 5 dni
5 dni -> 25 g Centennial, 25 g Amarillo, 25 g Simcoe
2 dni -> 25 g Centennial, 25 g Amarillo, 25 g Simcoe

Butelkowanie:

18 litrów młodego piwa zostało zabutelkowane z dodatkiem 110 g glukozy.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz