12# Belgian Dubbel IPA 16,4 blg

Skład:

- Słód Pilzneński 5 kg
- Słód Monachijski 0,7 kg
- Słód Biscuit 0,3 kg
Słód Caramunich  0,25 kg
- Słód Special B 0.2 kg
- Słód Abbey 0.2 kg
- Chmiel Lubelski Selekt  20 g
- Chmiel Magnum 16 g
- Chmiel Vic Secret 30 g
- Drożdże WLP500 Trappist Ale (gęstwa po Belgian Blond)

Dodatki:

- rodzynki 200 g
- suszone figi 180 g
- biały kandyzowany jasny 0,4 kg
- mech irlandzki (dwie małe łyżeczki)

Zacieranie:

Słód wsypałem do 22 litrów wody podgrzanej do 67C. Temperatura ustaliła się na poziomie 64C. 
64C -> 50 min.
72C -> 40 min.
78C -> 5 min.

Wysładzanie:

12 litrami wody o temperaturze 76C - 78C. 

Chmielenie:

60' -> Magnum 16 g
15' -> Lubelski Selekt 20 g
6 dni -> Vic Secret 30 g

Dodatki:

15' -> Mech irlandzki
10' -> Cukier kandyzowany jasny, rodzynki, figi suszone

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 30 min.). Po wystudzeniu i przefiltrowaniu brzeczki nastawnej dolałem schłodzonej wody. W ten sposób uzyskałem 21 litrów brzeczki nastawnej o ekstrakcie 16,4 BLG. 

Fermentacja:

Przed zadaniem gęstwy do schłodzonej brzeczki pozwoliłem ogrzać jej się do temperatury pokojowej.
Fermentacja burzliwa:
19C - 22C -> 7 dni
Fermentacja cicha:
19C - 20C -> 14 dni

Butelkowanie:

120 g glukozy na 21 litrów piwa.

Uwagi:

- Miał wyjść klasyczny belgijski dubbel. Jednakże okazało się, że piwo jest za jasne. Zatem postanowiłem troszkę poeksperymentować dodając 30 g chmielu Vic Secret na zimno. Tego nie było w planach od początku. Ciekaw jestem czy eksperyment się udał. Na efekty trzba będzie poczekać miesiąc. Wtedy to nastąpi pierwsza degustacja. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz