Skład:
- Słód Red X 6 kg
- Słód Pszeniczny 0,5 kg
- Chmiel Azacca 200 g
- Drożdże Wyeast 1469 West Yorkshire Ale - czwarty zbiór
Dodatki:
- gips piwowarski 20 g
- mech irlandzki
- cukier zwykły 0,3 kg - pożywka dla drożdży 5 g
Zacieranie:
Słody wsypane do wody o temperaturze 70 C. Do wody do zacierania dodałem 10 g gipsu piwowarskiego.
68 C-> 60 min
76 C -> 5 min.
Wysładzanie:
15 litrów wody o temperaturze 70 C - 72 C.
Gotowanie:
Czas gotowania: 60 min. Od początku gotowanie dodałem 10 g gipsu piwowarskiego.
60' -> Azacca 35 g
20' -> Azacca 25 g
15' -> mech irlandzki + pożywka dla drożdży
10' -> cukier
15' -> mech irlandzki + pożywka dla drożdży
10' -> cukier
0' -> Azacca 60 g
Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 26 litrów (korekcja wodą) brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 15,5 blg.
Fermentacja:
Fermentacja burzliwa: start: 1.02.2015 - 10.02.215
Drożdże zadane w temperaturze 18 C.
Fermentacja cicha: start: 10.02.215 - 18.02.2015
Z dodatkiem 40 g chmielu Azacca od początku trwania cichej fermentacji.Ostatnie cztery dni cichej fermentacji z dodatkiem 40 g chmielu Azacca.
Butelkowanie: 18.02.2015
23 butelki 0.5 litrowe zabutelkowane z dodatkiem 100 g glukozy.
Parametry piwa:
OG: 15,5 blg
FG: 5 blg
Alk: 5.4 % obj.
IBU: 63
Uwagi:
- Piwo wyszło genialne ! Azacca to drugi obok Nelson Sauvin mój ulubiony chmiel. Świetny aromat owoców tropikalnych, jabłka oraz gruszki. Przy tym goryczka bardzo przyjemna i gładka. W smaku również gruszka, jabłko oraz owoce tropikalne. Nut cytrusowych nie wyczułem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz