24# Red AIPA Single Hop Azacca 15,5 blg

Skład:

- Słód Red X 6 kg
- Słód Pszeniczny 0,5 kg
Chmiel Azacca 200 g 
- Drożdże Wyeast 1469 West Yorkshire Ale - czwarty zbiór

Dodatki:

- gips piwowarski 20 g
- mech irlandzki 
- cukier zwykły 0,3 kg 
- pożywka dla drożdży 5 g 

Zacieranie:

Słody wsypane do wody o temperaturze 70 C. Do wody do zacierania dodałem 10 g gipsu piwowarskiego. 
68 C-> 60 min
76 C -> 5 min.

Wysładzanie:

15 litrów wody o temperaturze 70 C - 72 C. 

Gotowanie:

Czas gotowania: 60 min. Od początku gotowanie dodałem 10 g gipsu piwowarskiego. 
60' -> Azacca 35 g
20' ->  Azacca 25 g
15' -> mech irlandzki + pożywka dla drożdży
10' -> cukier
0' -> Azacca 60 g

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 26 litrów (korekcja wodą) brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 15,5  blg.

Fermentacja: 

Fermentacja burzliwa: start: 1.02.2015 -  10.02.215
Drożdże zadane w temperaturze 18 C. 
Fermentacja cicha: start: 10.02.215 - 18.02.2015
Z dodatkiem 40 g chmielu Azacca od początku trwania cichej fermentacji.
Ostatnie cztery dni cichej fermentacji z dodatkiem 40 g chmielu Azacca. 

Butelkowanie: 18.02.2015

23 butelki 0.5 litrowe zabutelkowane z dodatkiem 100 g glukozy.

Parametry piwa:
OG: 15,5 blg
FG:  5 blg
Alk:  5.4 % obj.
IBU: 63

Uwagi:

- Piwo wyszło genialne ! Azacca to drugi obok Nelson Sauvin mój ulubiony chmiel. Świetny aromat owoców tropikalnych, jabłka oraz gruszki. Przy tym goryczka bardzo przyjemna i gładka. W smaku również gruszka, jabłko oraz owoce tropikalne. Nut cytrusowych nie wyczułem. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz