Skład:
- Słód Pale Ale 3 kg
- Słód Whisky 2 kg
- Słód Whisky 2 kg
- Słód Monachijski I 1,5 kg
- Płatki owsiane błyskawiczne 0,6 kg
- Słód Carafa I Special 0,4 kg
- Słód Blackprinz Briess 0,3 kg
- Słód Caraaroma 0,3 kg
- Chmiel Sybilla 50 g
- Chmiel Magnum 35 g
- Chmiel Magnum 35 g
- Drożdże Wyeast 1469 West Yorkshire Ale - pierwszy zbiór po Stoucie Lawendowym
Dodatki:
- chlorek wapnia 5 ml od początku gotowania
Zacieranie:
Słody wsypane do wody o temperaturze 66 C.
64 C-> 45 min.
72 C -> 30 min.
76 C -> 5 min.
Wysładzanie:
15 litrów wody o temperaturze 70 C - 72 C.
W przeciwieństwie do poprzednich warek z udziałem słodu żytniego, w tym przypadku wysładzanie było czystą przyjemnością.Gotowanie:
Czas gotowania: 90 min.
60' -> Magnum 35 g
30' -> Sybilla 30 g
10' -> Sybilla 20 g
Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 25 litrów (korekcja wodą) brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 18 BLG.
Fermentacja:
Fermentacja burzliwa: start: 23.11.2014 - 05.12.2014
Drożdże zadane w temperaturze 17 C. Fermentacja w temp. 17 C - 21 C
Fermentacja cicha: start: 05.12.2014 - 15.12.2014
Skrzynia z wiadrem wyniesiona na balkon. Temperatura cichej fermentacji w okolicach 3 - 4 C.
Butelkowanie: 15.12.2014
Parametry piwa:
OG: 18 blg
FG: 5 blg
Alk: 6,7 % obj.
IBU: 55
OG: 18 blg
FG: 5 blg
Alk: 6,7 % obj.
IBU: 55
Uwagi:
- Piwo wyszło bardzo dobre. Wersja 2.0 zdecydowanie lepsza od pierwszej. W smaku czuć "podkład kolejowy" oraz kable. Super wędzoność. Nasycenie niskie jak przystało na rasowego stout'a. Piwo nadaje się do dłuższego leżakowania, a to dzięki większemu ekstraktowi w stosunku do wersji pierwszej.
to znowu ja którą wersję whisky polecasz 1.0 czy 2.0? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWolę wersję 2.0 :)
OdpowiedzUsuńWitaj. Jakiego konkretnie użyłeś słodu wędzonego? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSłód Whisky, BestMaltz
OdpowiedzUsuńDzięki!!!zatem zabieram się za zacieranie; )pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńIle użyłeś glukozy na 0.5L przy butelkowaniu ?
OdpowiedzUsuńCzym zastąpić słód Blackprinz Briess ?
OdpowiedzUsuńCzy jest to słód bez łuski jaki Carafa Special z Weyermann lub Barwiący Obłuszczony z VikinG Malt ?
W sieci znalazłem tylko ze Blackprinz Briess ma EBC powyżej 1000 EBC
30 year-old Dental Hygienist Benetta Pullin, hailing from Gaspe enjoys watching movies like Joe and Amateur radio. Took a trip to Redwood National and State Parks and drives a Ferrari 250 GT California. Przeczytaj caly artykul
OdpowiedzUsuń