Skład:
- Słód Pilzneński 2 kg
- Słód Pszeniczny 1 kg
- Słód Biscuit 0,1 kg- płatki pszenne błyskawiczne 2 kg
- płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg
- płatki owsiane błyskiwczne 0,4 kg
- Chmiel Amarillo 50 g (szyszka)
- Chmiel Warrior 25 g
- Drożdże Brewferm Blanche
Dodatki:
- kolendra 15 g
- Curacao 20g
Zacieranie:
Użyłem 3,5 litra wody na 1 kilogram słodu, co w sumie dało 22 litry wody do zasypu.63C -> 60 min.
72C -> 20 min.
78C -> 5 min.
Wysładzanie:
15 litrów wody o temperaturze 70C - 78C.
Chmielenie:
60' -> Warrior 25 g
10' -> Curacao 10 g + 25 g skorki z pomoarańczy + kolendra 8 g
5' -> Amarillo 25 g + Curacao 10 g + 25 g skorki z pomoarańczy + kolendra 7 g
1' -> Amarillo 25 g
Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok. 35 min.). Po wystudzeniu i przefiltrowaniu brzeczki nastawnej, dolałem wody aby otrzymać 14,7 blg. Wyszło około 25 litów brzeczki nastawnej.
Fermentacja:
Drożdże uprzednio poddałem rehydratyzacji w 100 ml wody o temp. 25C. Uwodnione drożdże dodałem bezpośrednio do fermentatora.
Fermentacja burzliwa:
19C - 21C -> 11 dni
Fermentacja cicha:
19C - 21C -> 7 dni
Butelkowanie:
Butelkowanie 23L z dodatkiem 160 g glukozy uprzednio rozpuszczonej we wrzątku.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz