7# Witbier IPA 14,7 blg

Skład:

- Słód Pilzneński 2 kg
- Słód Pszeniczny 1 kg
- Słód Biscuit 0,1 kg
- płatki pszenne błyskawiczne 2 kg
- płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg
- płatki owsiane błyskiwczne 0,4 kg
- Chmiel Amarillo 50 g (szyszka) 
- Chmiel Warrior 25 g
- Drożdże Brewferm Blanche

Dodatki:

- kolendra 15 g
- skórka z pomarańczy 50 g
- Curacao 20g


Zacieranie:

Użyłem 3,5 litra wody na 1 kilogram słodu, co w sumie dało 22 litry wody do zasypu.
63C -> 60 min.
72C -> 20 min.
78C -> 5 min.

Wysładzanie:

15 litrów wody o temperaturze 70C - 78C.

Chmielenie:

60' -> Warrior 25 g
10' -> Curacao 10 g + 25 g skorki z pomoarańczy + kolendra 8 g
5' -> Amarillo 25 g + Curacao 10 g + 25 g skorki z pomoarańczy + kolendra 7 g
1' -> Amarillo 25 g

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok. 35 min.). Po wystudzeniu i przefiltrowaniu brzeczki nastawnej, dolałem wody aby otrzymać 14,7 blg. Wyszło około 25 litów brzeczki nastawnej.

Fermentacja:

Drożdże uprzednio poddałem rehydratyzacji w 100 ml wody o temp. 25C. Uwodnione drożdże dodałem bezpośrednio do fermentatora.
Fermentacja burzliwa:
19C - 21C -> 11 dni
Fermentacja cicha:
19C - 21C -> 7 dni

Butelkowanie:

Butelkowanie 23L z dodatkiem 160 g glukozy uprzednio rozpuszczonej we wrzątku.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz