5# Whisky Extra Stout 16 blg

Skład:

- Słód Pale Ale 3,5 kg
- Słód Whisky 1,7 kg
- Słód Pszeniczny Czekoladowy 0,4 kg
- Palone ziarno jęczmienia 0,3 kg
- Słód Carapils 0.2 kg
- Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg
- Chmiel Challenger 40 g
- Chmiel Fuggles 40 g
- Drożdże Mangrove Jack's Newcastle Dark M03 

Zacieranie:

Użyłem 3,2 litry wody na 1 kilogram słodu, co w sumie dało 21 litrów wody do zasypu. 
62C -> 40 min.
Próba jodowa negatywna. Dodałem słody ciemne i zacząłem podgrzewać zacier do 72C.
72C -> 30 min.
78C -> 1 min.

Wysładzanie:

15 litrów o temperaturze 72C. 
Z wysładzaniem nie miałem najmniejszego problemu. Zawróciłem pierwsze 1,5 litra brzeczki, potem poleciał klarowny filtrat. Czas wysładzanie to jakieś 1,5 godziny.

Chmielenie:

60' -> Challenger 40 g
30' -> Fuggles 30 g
10' -> Fuggles 10g

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 35 min.). Po wystudzeniu i przefiltrowaniu brzeczki, dolałem schłodzonej wody aby otrzymać 16 blg. Uzyskałem 22 litry brzeczki nastawnej.

Fermentacja:

Drożdże uprzednio poddałem rehydratyzacji w 100 ml wody o temp. 25C. Zrehydratyzowane drożdże dodałem bezpośrednio do fermentatora.
Fermentacja burzliwa:
19C - 21C -> 9 dni
Fermentacja cicha:
19C - 21C -> 7 dni

Butelkowanie:

Butelkowanie z dodatkiem 150 g glukozy uprzednio rozpuszczonej we wrzątku i ostudzonej do temp. pokojowej.

Uwagi:

- Po 24 godzinach drożdże pracują bardzo intensywnie. Temperatura fermentacji w zakresie 19C - 21C.

- 5 dni od zadania drożdży poziom blg spadł z 16 do 6. Podobnie jak w przypadku Bavarian Wheat drożdże odfermentowały dosyć płytko. Chyba są mało żarłoczne, zresztą na opakowaniu jest informacja ,że poziom ofermentowania jest średni. Tak czy siak, w poniedziałek przelewam na cichą. Oczywiście nie obeszło się od spróbowania pobranej próbki. Szczerze? Jest MEGA!!!. Już teraz stwierdzam, że to najlepsze piwo jakie do tej pory zrobiłem (nie zapeszając :)). Piwo jest czarne, nieprzezroczyste. Aromat kawy oraz gorzkiej czekolady dają znać o sobie. W smaku wyraźnie czuć nuty wędzone oraz palone.

3 komentarze :

  1. czesc przymierzam się do zrobienia piwa na twojej recepturze, jaki miałeś efekt w gotowym piwku? zmieniłbyś coś z perspektywy czasu? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć,
    Efekt był bardzo dobry. Jednakże po kilku miesiącach efekt jaki wniósł słód whisky, zaczął zanikać.
    Osobiście bardziej mi smakuje wersja 2.0, jest nieco mocniejsza. Zwiększył się również zasyp słodu whisky.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć!
    Czyli Słód Pale Ale 3,5 kg i Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg od początku a pozostałe po 40 min przed podgrzaniem do 72oC?

    OdpowiedzUsuń