Skład:
Słody:
- Pale Ale 4 kg
- Zakwaszający 0,7 kg
- Pszeniczny 0,6 kg
- Carahell 170 g
- Crystal 160 EBC 130 g
- Pale Ale 4 kg
- Zakwaszający 0,7 kg
- Pszeniczny 0,6 kg
- Carahell 170 g
- Crystal 160 EBC 130 g
Chmiel:
- Iunga 10 g
- Iunga 10 g
Drożdże:
- Morpheus, pozyskane z piw Omega oraz Sigma z browaru Alvinne
- WLP665 Flemish Ale BlendDodatki:
- mech irlandzki (mała łyżeczka)
Zacieranie:
Słody wsypane do wody o temperaturze 73 C.
70 C -> 45 min.
68 C - 70 C -> 45 min. wsypany słód zakwaszający
Wysładzanie:
12 litrów wody o temperaturze 70 C - 73 C. Odebrałem 27 - 28 litrów brzeczki przedniej.
Gotowanie:
Czas gotowania: 70 min.
60' -> Iunga 10 g
Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 25 litrów (korekcja wodą) brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 11,3 blg.
Fermentacja:
Fermentacja burzliwa: 15.08.2015 - 29.08.2015
Drożdże zadane w temp. 20 C.
Fermentacja cicha: 29.08.2015 - 20.10.2015
10.09 - do piwa dodałem 1,8 kg mrożonych wiśni.02.10 - dodałem kolejną porcję (1 kg) mrożonych wiśni.
Butelkowanie: 20.10.2015
Z dodatkiem 120 g cukry na 20 litrów.
Parametry piwa:
OG: 11,3 blg
FG: 1 blg
Alk: 5,3 %
IBU: 10
OG: 11,3 blg
FG: 1 blg
Alk: 5,3 %
IBU: 10
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz