33# Cherry Sour Ale 11,3 blg

Skład:

Słody: 
- Pale Ale 4 kg
- Zakwaszający  0,7 kg
- Pszeniczny 0,6 kg
- Carahell 170 g
- Crystal 160 EBC 130 g
Chmiel: 
- Iunga 10 g
Drożdże: 
- Morpheus, pozyskane z piw Omega oraz Sigma z browaru Alvinne 
- WLP665 Flemish Ale Blend

Dodatki:

- mech irlandzki (mała łyżeczka)

Zacieranie:

Słody wsypane do wody o temperaturze 73 C. 
70 C -> 45 min.
68 C - 70 C -> 45 min. wsypany słód zakwaszający

Wysładzanie:

12 litrów wody o temperaturze 70 C - 73 C. Odebrałem 27 - 28 litrów brzeczki przedniej.

Gotowanie:

Czas gotowania: 70 min.
60' -> Iunga 10 g

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 25 litrów (korekcja wodą) brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 11,3  blg.

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 15.08.2015 - 29.08.2015
Drożdże zadane w temp. 20 C.
Fermentacja cicha: 29.08.2015 - 20.10.2015
10.09 - do piwa dodałem 1,8 kg mrożonych wiśni.
02.10 - dodałem kolejną porcję (1 kg) mrożonych wiśni. 

Butelkowanie: 20.10.2015

Z dodatkiem 120 g cukry na 20 litrów.

Parametry piwa:
OG: 11,3 blg
FG: 1 blg
Alk: 5,3 %
IBU: 10

Uwagi:   


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz