Skład:
Słody:
- Pilzneński 4 kg
- Pszeniczny 1 kg
- Monachijski I 0,7 kg
- Pilzneński 4 kg
- Pszeniczny 1 kg
- Monachijski I 0,7 kg
Chmiel:
- Iunga 55 g
- Iunga 55 g
Drożdże:
- The Yeast Bay Saison Blend (litrowy starter)
Dodatki:
- cukier 300 g
Zacieranie:
W 35 litrach wody:
63 C - 64 C -> 60 min.
72 C -> 15 min.
76 C -> 5 min.
72 C -> 15 min.
76 C -> 5 min.
Wysładzanie:
Bez wysładzania
Gotowanie:
Czas gotowania: 90 min.
60' -> Iunga 20 g + cukier
15' -> Iunga 15 g
0' -> Iunga 20 g
15' -> Iunga 15 g
0' -> Iunga 20 g
Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 22 litry brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 13,7 blg.
Fermentacja:
Fermentacja burzliwa: 20.02.2016 - 14.03.2016
Drożdże zadane w temperaturze 18 C.
Temperatura fermentacji 18 C - 26 C
Temperatura fermentacji 18 C - 26 C
Fermentacja cicha: 14.03.2016 - 22.03.2016
Temperatura fermentacji 20 C - 21 C
Butelkowanie:
Piwo zabutelkowane z dodatkiem 120 g cukru
Parametry piwa:
OG: 13,7 blg
FG: 2 blg
Alk: 6,1 %
IBU: 30
OG: 13,7 blg
FG: 2 blg
Alk: 6,1 %
IBU: 30
Witam. Podajesz temperaturę fermentacji 18C-26C. Jak zmieniałeś zakres temperatur w trakcie fermentacji?
OdpowiedzUsuńCzy polecasz ten przepis czy coś byś zmodyfikował?