41# Saison 13,7 blg

Skład:

Słody: 
- Pilzneński 4 kg
- Pszeniczny 1 kg
- Monachijski I 0,7 kg
Chmiel: 
- Iunga 55 g
Drożdże: 
- The Yeast Bay Saison Blend (litrowy starter)

Dodatki:

- cukier 300 g

Zacieranie:

W 35 litrach wody: 
63 C - 64 C -> 60 min.
72 C -> 15 min. 
76 C -> 5 min.  

Wysładzanie:

Bez wysładzania

Gotowanie:

Czas gotowania: 90 min.
60' -> Iunga 20 g + cukier
15' -> Iunga 15 g
0' -> Iunga 20 g

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 22 litry brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 13,7 blg.

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 20.02.2016 - 14.03.2016
Drożdże zadane w temperaturze 18 C.
Temperatura fermentacji 18 C - 26 C

Fermentacja cicha: 14.03.2016 - 22.03.2016
Temperatura fermentacji 20 C - 21 C

Butelkowanie:

Piwo zabutelkowane z dodatkiem 120 g cukru

Parametry piwa:
OG: 13,7 blg
FG: 2 blg
Alk: 6,1 %
IBU: 30

1 komentarz :

  1. Witam. Podajesz temperaturę fermentacji 18C-26C. Jak zmieniałeś zakres temperatur w trakcie fermentacji?
    Czy polecasz ten przepis czy coś byś zmodyfikował?

    OdpowiedzUsuń