4# Pszeniczne 12,5 blg

Skład:

- Słód Pszeniczny 2,6 kg
- Słód Pilzneński 1,6 kg
- Słód Carahell 0,2 kg
- Chmiel Hellertau Hersbrucker 20 g
- Drożdże Mangrove Jack's M20 Bavarian Wheat

Zacieranie:

Użyłem 3,5 litry wody na 1 kilogram słodu, co w sumie dało 15,4 litrów wody do zasypu. 
45C -> 20 min. (przerwa ferulikowa)
55C -> 15 min. (przerwa białkowa)
63C -> 30 min.
72C -> 40 min.
78C -> 1 min.


Wysładzanie:

Około 15 litrów o temperaturze 67C

Chmielenie:

60' -> Hellertau Hersbrucker 20 g

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 40 min.). Po ostudzeniu brzeczki nastawnej dolałem schłodzonej wody aby otrzymać 12 blg. Wyszło 20 litrów brzeczki nastawnej.

Fermentacja:

Drożdże uprzednio poddałem rehydratyzacji w 100 ml wody o temp. 25C.
Zrehydratyzowane drożdże dodałem bezpośrednio do fermentatora.
Fermentacja burzliwa:
19C - 21C -> 11 dni

Po 9 dniach burzliwej sprawdziłem poziom blg. Pomiar wskazał 5. Postanowiłem lekko wzburzyć drożdże z dna fermentora poprzez kołysanie. Po 11 dniach pomiar ponownie wskazał 5 blg, postanowiłem butelkować.

Butelkowanie:

Z racji dość płytkiego odfermentowania (jak się okazało, drożdże których użyłem charakteryzują się średnim odfermentowaniem, więc wynik pewnie mieści się w górnej granicy), do butelkowania postanowiłem użyć 180 g glukozy. Normalnie pewnie dałbym pewnie 200 g.

Zdjęcia:



Uwagi:

- Na razie zbyt wiele nie mogę napisać napisać. Może tylko tyle, że podczas rozlewu w pokoju unosił się fajny zapach bananów. Po spróbowaniu młodego piwa, w ustach przez dłuższą chwilę pozostawał przyjemny posmak bananowy. Jak na razie goździk gdzieś na dalszym planie. Mam nadzieje, że po tygodniu od zabutelkowania da o sobie znać :).

- Od zabutelkowania minęło 5 dni, postanowiłem więc przeprowadzić pierwszą degustację (może trochę za wcześnie). Piwo mętne jak przystało na weizen'a. Barwa słomkowa, mogła by być troszkę ciemniejsza. Wysycenie póki co niskie, piana skromna, szybko opadająca. Bardzo fajny aromat bananów, na drugim planie goździki. Smak, jak dla mnie super, wyraźny posmak bananów, kontrowany przez goździk. Na temat goryczki nie będę się rozwodził, bo po prostu jej nie ma (11 IBU). 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz