Skład:
- Słód Pilzneński 2 kg
- Słód Whisky 1,3 kg
- Słód Pszeniczny 1 kg
- Słód Special B 0,3 kg
- Słód Melanoidynowy 0,3 kg
- Słód Pszeniczny Czekoladowy 0,3 kg
- Palone ziarno jęczmienia 0,1 kg
- Chmiel Magnum 22 g
- Słód Pszeniczny Czekoladowy 0,3 kg
- Palone ziarno jęczmienia 0,1 kg
- Chmiel Magnum 22 g
- Chmiel Tradition 15 g
- Drożdże US-05
Dodatki:
- pożywka dla drożdży Wyeast 4 g
- chlorek wapnia 33% 10 ml
- mech irlandzki
- płatki po Sherry Oloroso 50 g
- płatki po Sherry Oloroso 50 g
Zacieranie:
Słody wsypane do wody o temp. 55 C. Podgrzewam do 64 C
64 C-> 60 min. pH 5,4 do 5,5
72 C -> 15 min.
78 C -> 5 min.
Wysładzanie:
14 litrów wody o temperaturze 66C - 78C.
Gotowanie:
Czas gotowania: 80 min. Przed zagotowaniem 10 ml chlorku wapnia.
60' -> Magnum 22 g
15' -> pożywka dla drożdży + mech irlandzki
5' -> Tradition 15 g
Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 35 min.). Po wystudzeniu i przefiltrowaniu brzeczki nastawnej dolałem 5 l wody z Biedronki. W ten sposób uzyskałem 25 litrów brzeczki nastawnej o ekstrakcie 12,9 BLG. Następnie wsadziłem wiadro do skrzyni w celu dalszego schłodzenia do 17 C.
Fermentacja:
Drożdże zadane do brzeczki o temp. 17 C.
Fermentacja burzliwa:
Temperatura stopniowo podnoszona do 22 C. Pierwsze dni 17 C - 18 C.
10 dni
Fermentacja cicha:
22 C -> 12 dni z dodatkiem 50 g płatków dębowych po Sherry Oloroso
Butelkowanie 01.09.2014r:
Piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 100 g glukozy.Uwagi:
- Pierwsze testy organoleptyczne. Jest charakterystyczna wędzoność pochodząca od słodu Whisky. Jeśli chodzi o płatki dębowe, spodziewałem się czegoś więcej. Może gdzieś w tle da się wyczuć lekki posmak beczki dębowej.
- Przed dodaniem płatków do piwa na cichą, pogotowałem je przez minutę w celu dezynfekcji. Okazało się, że płatki puściły bardzo intensywny aromat... whisky oraz nadały wodzie brązowej barwy. Popełniłem błąd, że wraz z płatkami do piwa nie wlałem wystudzonej wody po płatkach. Następnym razem płatki pogotuję przez 5 - 10 min i w raz z nimi dodam do piwa wystudzoną wodę.
- Kolejna degustacja. Coś jednak jest z w tym piwie charakterystycznego. Lekki aromat wanilii. Zdecydowania bardziej niż na początku czuć drewno w piwie. Piwo będzie potrzebowało więcej czasu na ułożenie się aromatu i smaku.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz