Skład:
- Słód Pale Ale GOLDEN PROMISE 6 kg
- Chmiel Wai-iti 300 g
- Drożdże Danstar Nottingham
Dodatki:
- kwas fosforowy 75% 12 ml
- gips piwowarski 4 g
- mech irlandzki (dwie małe łyżeczki)- cukier 350 g
Zacieranie:
Do 20 litrów wody do zacierania dodałem 12 ml. kwasu fosforowego oraz 4 g gipsu piwowarskiego. Słody wsypane do wody o temperaturze 72 C.
68 C - 69 C -> 60 min.
76 -> 5 min.
Wysładzanie:
15 litrów wody o temperaturze 70 C - 72 C. Odebrałem 27 - 28 litrów brzeczki przedniej.
Gotowanie:
Czas gotowania: 60 min.
60' -> Wai-iti 100 g
10' -> mech irlandzki
10' -> mech irlandzki
0' -> cukier
Whirpool w 71 C - 66 C 55' -> Wai-iti 100 g
Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 25 litrów (korekcja wodą) brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 13,9 blg.
Fermentacja:
Fermentacja burzliwa:16.05.2015
Drożdże zadane w 16 C. Temperatura fermentacji 16 C - 21 C (pod koniec cichej fermentacji)
Fermentacja cicha: 25.05.2015 -
Od początku z dodatkiem 50 g chmielu Wai-iti.
29.05.2015 - dodałem drugie 50 g chmielu Wai-iti.
29.05.2015 - dodałem drugie 50 g chmielu Wai-iti.
Butelkowanie: 08.06.2015
39 butelek 0,5 l zabutelkowanych z dodatkiem 100 g glukozy.
Parametry piwa:
OG: 13,9 blg
FG: 3 blg
Alk: 5,6 % obj.
IBU: 40
OG: 13,9 blg
FG: 3 blg
Alk: 5,6 % obj.
IBU: 40
Uwagi:
- Degustacja przy rozlewie: piszą, że chmiel charakteryzuję się intensywnym aromatem oraz smakiem limonki, cytryny i mandarynki. Co do mandarynki nie jestem przekonany natomiast limonka i cytryna zdominowały cały profil piwa. Piwo jest bardzo cytrusowe.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz