30# Wai-iti SMASH APA 13,9 blg

Skład:

- Słód Pale Ale GOLDEN PROMISE 6 kg
Chmiel Wai-iti 300 g 
- Drożdże Danstar Nottingham

Dodatki:

- kwas fosforowy 75% 12 ml
- gips piwowarski 4 g
- mech irlandzki (dwie małe łyżeczki)
- cukier 350 g

Zacieranie:

Do 20 litrów wody do zacierania dodałem 12 ml. kwasu fosforowego oraz 4 g gipsu piwowarskiego. Słody wsypane do wody o temperaturze 72 C. 
68 C - 69 C -> 60 min.
76 -> 5 min.

Wysładzanie:

15 litrów wody o temperaturze 70 C - 72 C. Odebrałem 27 - 28 litrów brzeczki przedniej.

Gotowanie:

Czas gotowania: 60 min.
60' -> Wai-iti 100 g
10' -> mech irlandzki
0' ->  cukier
Whirpool w 71 C - 66 C  55' -> Wai-iti 100 g

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 25 litrów (korekcja wodą) brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 13,9  blg.

Fermentacja: 

Fermentacja burzliwa:16.05.2015 
Drożdże zadane w 16 C. Temperatura fermentacji 16 C - 21 C (pod koniec cichej fermentacji)
Fermentacja cicha: 25.05.2015 - 
Od początku z dodatkiem 50 g chmielu Wai-iti.
29.05.2015 - dodałem drugie 50 g chmielu Wai-iti.

Butelkowanie: 08.06.2015

39 butelek 0,5 l zabutelkowanych z dodatkiem 100 g glukozy.

Parametry piwa:
OG: 13,9 blg
FG:   3 blg
Alk: 5,6 % obj.
IBU: 40

Uwagi:

- Degustacja przy rozlewie: piszą, że chmiel charakteryzuję się intensywnym aromatem oraz smakiem limonki, cytryny i mandarynki. Co do mandarynki nie jestem przekonany natomiast limonka i cytryna zdominowały cały profil piwa. Piwo jest bardzo cytrusowe.   

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz