Skład:
Słody:
- Pilzneński 6 kg
- Monachijski 1 kg
- Pszeniczny 0,8 kg
- Crystal 160 EBC 0,3
- Pilzneński 6 kg
- Monachijski 1 kg
- Pszeniczny 0,8 kg
- Crystal 160 EBC 0,3
Chmiele:
- Cascade DE 90 g
- Iunga 60 g
- Mosaic 50
- Rakau 50 g
- Amarillo 45 g
- Magnum 40 g- Warrior 40 g
- Galaxy 40 g
- Equinox 30 g
- Centennial 10 g
Drożdże:
- US05 - dwie saszetki
- US05 - dwie saszetki
Dodatki:
- cukier 500 g
Zacieranie:
Słody wsypane do 37 litrów wody o temperaturze 72 C.
68 - 70 C -> 60 min.
78 C -> 5 min.
Wysładzanie:
Bez wysładzania.
Gotowanie:
Czas gotowania: 90 min.
60' -> Iunga 20 g
60' -> Magnum 20 g
45' -> Warrior 20 g
30' -> Iunga 20 g
60' -> Magnum 20 g
45' -> Warrior 20 g
30' -> Iunga 20 g
20' -> Cascade DE 25 g
15' -> Cascade DE 20 g
15' -> Centennial 10 g
10' -> Mosaic 15 g
10' -> Rakau 15 g
5' -> Cascade DE 20 g
0' -> Mosaic 15 g
0' -> Rakau 15 g
0' -> Amarillo 25 g
0' -> Galaxy 20 g
0' -> Equinoc 15 g
15' -> Cascade DE 20 g
15' -> Centennial 10 g
10' -> Mosaic 15 g
10' -> Rakau 15 g
5' -> Cascade DE 20 g
0' -> Mosaic 15 g
0' -> Rakau 15 g
0' -> Amarillo 25 g
0' -> Galaxy 20 g
0' -> Equinoc 15 g
Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 22 litry brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 18 blg.
Fermentacja:
Fermentacja burzliwa: 22.08.2015 - 31.08.2015
Drożdże zadane w temp. 27 C.Fermentacja w temperaturze 18 C - 22 C pod koniec fermentacji.
Fermentacja cicha: 31.08.2015
Dodałem również pierwszą porcję chmielu na 7 dni:
- Cascade DE 12 g
- Mosaic 10 g
- Rakau 10 g
- Amarillo 10 g
- Warrior 10 g
- Iunga 10 g
- Magnum 10 g
- Galaxy 10 g
- Equinox 7 g
- Cascade DE 12 g
- Mosaic 10 g
- Rakau 10 g
- Amarillo 10 g
- Warrior 10 g
- Iunga 10 g
- Magnum 10 g
- Galaxy 10 g
- Equinox 7 g
Butelkowanie:
Parametry piwa:
OG: 18 blg
FG:
Alk:
IBU: 107
OG: 18 blg
FG:
Alk:
IBU: 107
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz