34# Imperial India Pale Ale 18 blg

Skład:

Słody: 
- Pilzneński 6 kg
- Monachijski 1 kg
- Pszeniczny 0,8 kg
- Crystal 160 EBC 0,3

Chmiele: 
- Cascade DE 90 g
- Iunga 60 g
- Mosaic 50
- Rakau 50 g
- Amarillo 45 g
- Magnum 40 g
- Warrior 40 g
- Galaxy 40 g
- Equinox 30 g
- Centennial 10 g

Drożdże: 
- US05 - dwie saszetki


Dodatki:

- cukier 500 g

Zacieranie:

Słody wsypane do 37 litrów wody o temperaturze 72 C. 
68 - 70 C -> 60 min.
78 C -> 5 min. 

Wysładzanie:

Bez wysładzania.

Gotowanie:

Czas gotowania: 90 min.
60' -> Iunga 20 g
60' -> Magnum 20 g
45' -> Warrior 20 g
30' -> Iunga 20 g
20' -> Cascade DE 25 g
15' -> Cascade DE 20 g
15' -> Centennial 10 g
10' -> Mosaic 15 g
10' -> Rakau 15 g
5' -> Cascade DE 20 g
0' -> Mosaic 15 g
0' -> Rakau 15 g
0' -> Amarillo 25 g
0' -> Galaxy 20 g
0' -> Equinoc 15 g

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 22 litry brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 18  blg.

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 22.08.2015 - 31.08.2015
Drożdże zadane w temp. 27 C.
Fermentacja w temperaturze 18 C - 22 C pod koniec fermentacji.  
Fermentacja cicha: 31.08.2015
Dodałem również pierwszą porcję chmielu na 7 dni:
- Cascade DE 12 g
- Mosaic 10 g
- Rakau 10 g
- Amarillo 10 g
- Warrior 10 g
- Iunga 10 g
- Magnum 10 g
- Galaxy 10 g
- Equinox 7 g

Butelkowanie: 



Parametry piwa:
OG: 18 blg
FG:
Alk:
IBU: 107

Uwagi:   


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz