Skład:
- Słód Pale Ale 5 kg
- Słód Pszeniczny 0,8 kg
- Słód Biscuit 0,2 kg
- Słód Biscuit 0,2 kg
- Chmiel Tradition 20 g
- Chmiel Magnum 15 g
- Chmiel Magnum 15 g
- Drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity - I zbiór po Belgian Pale Ale 2.0 12,5 blg
Dodatki:
- chlorek wapnia 10 ml
- mech irlandzki 5 g
- cukier kandyzowany biały 500 g
- pożywka dla drożdży 3 gZacieranie:
Słody wsypane do wody o temperaturze 66 C.
64 C-> 50 min.
72 C -> 15 min. + 10 ml chlorku wapnia
76 -> 5 min.
76 -> 5 min.
Wysładzanie:
15 litrów wody o temperaturze 73 C - 77 C.
Gotowanie:
Czas gotowania: 90 min.
60' -> Magnum 15 g
15' -> cukier kandyzowany
15' -> cukier kandyzowany
10' -> Tradition 20 g + mech irlandzki + pożywka
Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 23 litry (korekcja wodą) brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 16,1 blg.
Fermentacja:
Fermentacja burzliwa: start: 06.03.2015 - 15.03.2015
Drożdże zadane w temperaturze 18 C, która po dwóch dniach wzrosła do 23 C i w takiej temperaturze fermentacja burzliwa była przeprowadzona.
Fermentacja cicha: start: 15.03.2015
Butelkowanie: 26.03.2015
21 litrów piwa zostało zabutelkowane z dodatkiem 130 g glukozy.
Parametry piwa:
OG: 16,1 blg
FG: 3 blg
Alk: 6,7 % obj.
IBU: 21
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz