26# Belgian Blond Ale 2.0 16,1 blg

Skład:

- Słód Pale Ale 5 kg
- Słód Pszeniczny 0,8 kg
- Słód Biscuit 0,2 kg
Chmiel Tradition 20 g 
Chmiel Magnum 15 g 
- Drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity - I zbiór po Belgian Pale Ale 2.0 12,5 blg

Dodatki:

- chlorek wapnia 10 ml
- mech irlandzki 5 g
- cukier kandyzowany biały 500 g
- pożywka dla drożdży 3 g

Zacieranie:

Słody wsypane do wody o temperaturze 66 C. 
64 C-> 50 min.
72 C -> 15 min. + 10 ml chlorku wapnia
76 -> 5 min.

Wysładzanie:

15 litrów wody o temperaturze 73 C - 77 C. 

Gotowanie:

Czas gotowania: 90 min.
60' -> Magnum 15 g
15' -> cukier kandyzowany
10' ->  Tradition 20 g + mech irlandzki + pożywka

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 23 litry (korekcja wodą) brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 16,1  blg.

Fermentacja: 

Fermentacja burzliwa: start: 06.03.2015 - 15.03.2015
Drożdże zadane w temperaturze 18 C, która po dwóch dniach wzrosła do 23 C i w takiej temperaturze fermentacja burzliwa była przeprowadzona.
Fermentacja cicha: start: 15.03.2015

Butelkowanie: 26.03.2015

21 litrów piwa zostało zabutelkowane z dodatkiem 130 g glukozy. 

Parametry piwa:
OG: 16,1 blg
FG:   3 blg
Alk:   6,7 % obj.
IBU: 21

Uwagi:


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz