Skład:
Słody:
- Pilzneński 2 kg
- Pszeniczny Heidelberg 1,5 kg
- Płatki żytnie błyskawiczne 500 g
Chmiel:
- Iunga 5 g
Drożdże:
- US-05
Dodatki:
- skórka z pięciu limonek
- rabarbar 400 g
- chlorek wapnia 10 ml
- kwas mlekowy 10 ml
- rabarbar 400 g
- chlorek wapnia 10 ml
- kwas mlekowy 10 ml
Zacieranie:
W 32 litrach wody:
63 C - 64 C -> 60 min.
76 C -> 5 min.
76 C -> 5 min.
Wysładzanie:
Bez wysładzania
Gotowanie:
Czas gotowania: 70 min.
60' -> Iunga 5 g
15' -> skórka z limonek + rabarbar
15' -> skórka z limonek + rabarbar
Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 26 litrów brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 8,2 blg.
Fermentacja:
Fermentacja burzliwa: 14.05.2016 - 22.05.2016
Temperatura fermentacji: 16 C - 18C
Fermentacja cicha: 22.05.2016-
Dodałem pięć łodyg rabarbaru oraz skórkę z dwóch limonek i dwóch cytryn.
Butelkowanie:
Parametry piwa:
OG: 8,2 blg
FG:
Alk:
IBU: 6
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz