43# Rye Berliner Weisse with rhubarb and lime zest 8,2 blg

Skład:

Słody: 
- Pilzneński 2 kg
- Pszeniczny Heidelberg 1,5 kg
- Płatki żytnie błyskawiczne 500 g
Chmiel: 
- Iunga 5 g
Drożdże: 
- US-05

Dodatki:

- skórka z pięciu limonek
- rabarbar 400 g
- chlorek wapnia 10 ml
- kwas mlekowy 10 ml 

Zacieranie:

W 32 litrach wody: 
63 C - 64 C -> 60 min.
76 C -> 5 min.  

Wysładzanie:

Bez wysładzania

Gotowanie:

Czas gotowania: 70 min.
60' -> Iunga 5 g
15' -> skórka z limonek + rabarbar

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Uzyskałem 26 litrów brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 8,2 blg.

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 14.05.2016 - 22.05.2016
Temperatura fermentacji: 16 C - 18C

Fermentacja cicha: 22.05.2016-
Dodałem pięć łodyg rabarbaru oraz skórkę z dwóch limonek i dwóch cytryn.

Butelkowanie:



Parametry piwa:
OG: 8,2 blg
FG: 
Alk: 
IBU: 6

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz