9# American India Pale Ale 16 blg

Skład:

- Słód Pilzneński 5 kg- Słód Wiedeński 1 kg

- Słód Red X 0,4 kg 30 EBC
- Słód Pszeniczny 0,3 kg
- Słód Carapils 0,2 kg
- Słód Biscuit 0,13 kg
- Chmiel Centennial 150 g
- Chmiel Simcoe 60 g
- Chmiel Millenium 30 g
- Mech irlandzki
- Drożdże Mangrove Jack's US West Coast M44

Zacieranie:

Użyłem  ok. 3,5 litra wody na 1 kilogram słodu, co w sumie dało ok. 24 litra wody do zasypu. Słody wsypałem do wody o temperaturze 55C. Następnie podgrzewałem do 64C przez 13 min.

64C - 63C -> 60 min.
72C -> 15 min. 
78C -> 5 min.

Wysładzanie:

10 litrów wody o temperaturze 78C - 75C.

Chmielenie:

Gotowanie brzeczki przez 70 min.:
60' -> Millenium 30 g
15' -> Centennial 25 g + 5 g mchu irlandzkiego, uwodniony godzinę przed dodaniem do gotowania
5' -> Centennial 25 g
1' -> Centennial 25 g

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok. 35 min.). Po wystudzeniu i przefiltrowaniu brzeczki, dolałem schłodzonej wody aby otrzymać 16 blg. Uzyskałem 25 litrów brzeczki nastawnej.

Fermentacja:

Drożdże uprzednio poddałem rehydratyzacji w 100 ml wody o temperaturze ok. 30 C. Uwodnione drożdże dodałem bezpośrednio do fermentatora uprzednio napowietrzając brzeczkę.
Fermentacja burzliwa:
18C - 20C -> 12 dni (końcowe BLG = 3)
Fermentacja cicha:
14C - 15C -> 5 dni
+ 70 g chmielu Centennial
+ 60 g chmielu Simcoe

Butelkowanie:

22 litry piwa zostało zabutelkowane z dodatkiem 120 g glukozy.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz